כל מה שרצית לדעת על טיפול ולא היה את מי לשאול

רוני קרן צוחקת

מה זה פסיכותרפיה? או: האם את פסיכולוגית?

מילולית פסיכותרפיה= טיפול נפשי. פסיכו זה נפש ותרפיה זה טיפול. אז למה את לא פסיכולוגית? פסיכולוגיה זה תחום הידע בו חוקרים את נפש האדם (פסיכו= נפש, לוגיה=תורה). הפסיכולוגים שמטפלים באנשים הם פסיכולוגים קליניים ושאל הפסיכולוגים האם אנשי מחקר שעוסקים בנפש ובמוח.

בישראל יש חלוקה בין המקצועות הטיפוליים. לכל מקצוע יש הכשרה מעט שונה ולא כולם משתייכים לאותו איגוד מקצועי. לכן אני קוראת לעצמי "פסיכותרפיסטית" בעוד קולגות שלי יקראו לעצמן "עובדת סוציאלית קלינית" או "פסיכולוגית קלינית" או "מטפלת באמנות".

אני באופן אישי משתייכת לאיגוד הישראלי הרב תחומי לפסיכותרפיה.

אני למדתי פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס וממוקדת גוף.

במילים פשוטות אני מטפלת בנפש אך מכירה בכך שגוף ונפש אחד הם.

אני משתמשת בידע החי שבגופנו בטיפול, ולפעמים עושה שימוש בכלים של מגע ותנועה במפגשים.

על מיינדפולנס תוכלו לקרוא פה עוד, אך בקצרה זה אומר שהטיפול שלי מתמקד ברגע ההווה.

אני מתעניינת במה שנוכח ומתרחש כרגע על מנת לגשת לרבדים העמוקים ולעתים הלא מודעים של האדם.

היתרון של הגישה הזו היא שהטיפול מחובר באופן עמוק לחיים. אנחנו לא מדלגים מעל שום דבר שמופיע בקליניקה. הכל מעניין, להכל יש מקום. גם לזוטות של החיים וגם לזכרונות הכי מכוננים ועמוקים שלנו.

וכשלומדים לעבוד עם מה שחי כאן ועכשיו, ועם הגוף, גם מתברר ומתגלה איך שהכל מחובר בעצם.

איך וכמה נכנס הגוף לטיפול? או: מה זה טיפול גוף-נפש?

טיפול גוף-נפש הוא שם גדול לתחומי טיפול שונים ומגוונים. המשותף להם הוא היחס לגוף ולנפש כאחד שלם. הניסיון למצוא ולעשות שימוש באחדות הזו על מנת להביא לריפוי שלם.

כמטפלת בעלת הכשרות מתחומי הרפואה המשלימה ומתחומי בריאות הנפש, אני רואה תמיד את החיבור בין השניים. את הקשר בין היציבה שלנו, לכאב הגופני אותו אנו נושאים, לאופי שלנו ולדפוסים המורגלים שלנו בחיים. הנחת העבודה שלי היא שאין הפרדה כלל. הכל מחובר, קשור ומזין אחד את השני.

אך יותר מכל זה, אחדות גוף ונפש מעידה על כך שהידע שלנו לא שוכן רק במוח. לא רק במילים ובהבנה המודעת של עצמנו שוכנים הכוחות והיכולות שלנו. גם בגוף טמון ידע, טמונים זכרונות, טמונות חוויות ורגשות עמוקים. והגוף נותן לנו אפשרות לגשת לידע הזה בצורה ישירה.

הגוף תמיד נוכח כאן ועכשיו, הוא תמיד משקף את האמת הפנימית שלנו. הוא לא יודע לכסות במילים את מה שאנחנו רגילים להסתיר ולהדחיק.

ולכן בטיפול אצלי אנחנו נלמד יחד ליצור קשר ישיר עם הגוף. הקשר הזה ישמש אותנו בתהליך הטיפולי, אך הוא גם מתנה לכל החיים שמקבלים מטיפול השם במרכזו את אחדות הגוף והנפש. 

לכמה זמן ניפגש? או: מתי ייגמר הטיפול?

תהליך טיפולי יכול להיות ארוך או קצר- תלוי במטרות ובאופי הטיפול. 

כשהמטופלת מגיעה לטיפול עם מטרה מוגדרת וברורה, הטיפול ייסוב סביבה, ואם המטרה הזאת מדידה ומגלה בהתנהגות היומיומית, יהיה קל גם לדעת מתי הטיפול הצליח ולסיים אותו. דוגמא לטיפול מהסוג הזה הוא טיפול בחרדה מסוימת, או תמיכה בשינוי בחיים- מציאת עבודה, זוגיות או ליווי בתהליך יציאה לפנסיה.

לעומת זאת במקרים רבים, מתברר שהסיבה העמוקה להגעה לטיפול לא תמיד היתה ברורה למטופלת בהתחלה.

למשל, מטופלת שהגיעה בגלל מחלה קשה של קרוב משפחה, אבל במהלך הטיפול עולות טראומות מוקדמות ודברים נוספים שמעיבים ומקשים עליה בחיים. אז הטיפול יקבל תפנית ויתרחב, ובהתאם לכך גם יתארך. טיפול כזה, בו נוגעים בנקודות העמוקות ביותר שהתוו את הקשיים בחיינו, יכול לארוך שנה או שנתיים. ויש מקרים בהם אפילו מספר שנים. הטיפול לא יהיה אותו הדבר כל הזמן, יהיו בו תקופות רגועות ותקופות סוערות, ויכול להיות שיהיו גם הפסקות, אולם מערכת היחסים הבטוחה תלווה את המטופלת לכל אורך השינוי שהיא רוצה ליצור בחייה.

ויש גם טיפולים קצרים מאוד,

אפילו מפגש אחד בודד. בוא המטופלת באה כדי לפתור משהו, לקבל בהירות, לנוח ולהמשיך הלאה. וגם זה תהליך יפה, שיש בו עומק וקשר והרבה ריפוי.

מה זה "האקומי"?

"האקומי" היא דרך להיפגש בקליניקה, בטיפול. היא מבוססת על כמה עקרונות טיפוליים שנמצאים גם בשיטות אחרות ומשלבת אותם לכדי גישה אחת, שנמצאה יעילה ומיטיבה במחקרים לאורך השנים.

האקומי היא גישה התייחסותית, גופנית והומניסטית. היא רואה את האדם כשלם- גוף, נפש ורוח, מתמקדת בכוחותיו הטבעיים, ומניחה שהיחסים בקליניקה בין המטפל למטופל הם שדה של חקירה וריפוי.

בטיפול האקומי אנחנו מנסים לחשוף את הנחות היסוד שמנחות את חיינו. אם הן מיטיבות נטפח אותן ואם הן מגבילות אותנו, נגלה כלפיהן חמלה ונרפא אותן באמצעות חוויות שחסרו לנו בעבר.

הטיפול מתבסס על כמה עקרונות שאותן כמטפלת אשתדל תמיד לייצג ולהחזיק עבור עצמי ועבור המטופלים שלי: נוכחות אוהבת, אחדות גוף ונפש, מיינדפולנס, אחדות, אורגניות, אי-אלימות ואמת.

השיטה נוסדה בארצות הברית בשנות ה60 של המאה ה-20 בידי רון קורץ ושותפיו, וכיום מלמדים אותה במכון האקומי ישראל. אני בהודיה למורים שלי- קרן צרפתי ועידו סמיון- שמפיצים וחולקים את הידע ויכולות הריפוי שלהם איתנו כאן.

האם את רק מהנהנת? או: מה את עושה כל היום?

לא. בקליניקה אני מדברת, מסבירה דברים לפעמים. אני מקשיבה היטב ומתעניינת. אני נושמת, ומשתדלת גם לנוח. לפעמים אני מציעה תרגיל, או מפנה את תשומת הלב לגוף או לנשימה. בעיקר בקליניקה אני חיה. אני פוגשת אנשים ונשים שמעוררים בי סקרנות, שפותחים בפני את הלב, שבוחרים להיות איתי בקשר. וקודם כל אני שם בשבילם. לא בשביל לשקף להם את עצמם כמראה מבריקה. אלא כדי ליצור יחד מרחב מרפא. מרחב בו אפשר להאיץ תהליכים, שאפשר להתחבר לכוחות שבנו שמעיזים לבדוק, לחקור ולקרוא לשינוי, לריפוי, לתנועות חיים חדשות.

התנועה שלי האישית היא תנועה של האטה. אני מפנה זמן ומרחב על מנת שכל הרגשות, כל הפחדים, כל המילים, יוכלו להגיע לקליניקה ושנוכל לנוח איתם. אז לפעמים אני שקטה, אולי גם מהנהנת, בעיקר מקשיבה ומתרגשת.

נוח לך לקבל פוסטים ישירות למייל?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שיתוף המאמר:

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך

נעים מאוד, אני רוני קרן.

רוני קרן מחייכת

כאן תוכלו לקרוא ולהעמיק בקשר בין העולמות שלי: גוף ונפש, טיפול וחיים, מנוחה ומוות. אני כותבת כדי להיות בקשר. אשמח לתגובות.
להכיר אותי עוד >>

נוח לך לקבל פוסטים ישירות למייל?

הטופס נשלח בהצלחה

האתר הזה משתמש בעוגיות ושמירת נתונים לא פרטיים על מנת לתפקד כראוי

דילוג לתוכן